Skip to main content
search

Στοματική υγεία

Διατηρείστε ένα αστραφτερό χαμόγελο, χωρίς να βουρτσίζετε επίμονα τα δόντια σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα δύο λεπτά είναι ο ιδανικότερος χρόνος βουρτσίσματος για καλή στοματική υγεία. Ωστόσο, πολλοί είτε πλένουν τα δόντια τους για λιγότερο από ένα λεπτό είτε ξεχνιούνται και ξεπερνούν τη σωστή χρονική διάρκεια και βουρτσίζουν τα δόντια τους με έντονο τρόπο, βλάπτοντας έτσι το σμάλτο και τα ούλα. Παρακάτω παραθέτονται τα κοινά λάθη και οι  μύθοι για τη φροντίδα της υγείας των δοντιών.

  • Αποφεύγετε το επίμονο βούρτσισμα των δοντιών. Μια μαλακή, με μικρή κεφαλή οδοντόβουρτσα, η οποία είναι πιο εύκολο να φτάσει σε όλες τις γωνίες του στόματος, αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση στον καθαρισμό των δοντιών.
  • Χρειάζεται να ακολουθούμε την κατάλληλη τεχνική βουρτσίσματος προκειμένου να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Οι οριζόντιες κινήσεις στα δόντια φέρονται να βλάπτουν το σμάλτο και τα ούλα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί οδοντίατροι προτείνουν τις απαλές, κυκλικές κινήσεις.
  • Ένα συχνό λάθος αποτελεί η χρήση της ίδιας οδοντόβουρτσας για περισσότερες από 200 φορές. Και αυτό διότι φθείρεται και δεν μπορεί να καθαρίσει σωστά το στόμα και τα δόντια. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε -περίπου- τρεις μήνες, ή απλώς δοκιμάστε να προμηθευτείτε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, στην οποία θα χρησιμοποιείτε ανταλλακτικές κεφαλές, όποτε χρειάζεται.
  • Οι περισσότεροι λαμβάνουμε την απαραίτητη δόση φθορίου με το νερό. Αν όμως μένετε σε περιοχή όπου το νερό έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο, πρέπει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που το εμπεριέχουν, όπως το γάλα, το αλάτι κλπ.
  • Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, αποφεύγετε όμως να πίνετε οτιδήποτε για 30 λεπτά μετά τη χρήση του.
  • Για να ενδυναμώσετε τα ούλα σας, κάντε τους μασάζ με την οδοντόβουρτσα ή με τα δάχτυλά σας ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις. Να τρώτε και να μασάτε καλά στέρεες τροφές.
  • Είναι απαραίτητο να κάνετε καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών του ασθενούς, ο οδοντίατρος θα ορίσει την κατάλληλη συχνότητα καθαρισμού.
  • Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να φοράτε κανονικά σιδεράκια, μπορείτε να φοράτε “αόρατο” μασελάκι, δηλαδή διαφανείς μεμβράνες που τοποθετούνται στην πίσω πλευρά των δοντιών.
  • Όταν τρώτε προσπαθείτε να μασάτε προσεκτικά την τροφή και από τις δύο πλευρές του στόματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, των οποίων η μάσηση δυναμώνει τα δόντια και τα ούλα.
  • Να καλύπτετε την οδοντόβουρτσα με καπάκι και ιδανικά να τη φυλάσσετε σε ντουλάπι.
  • Μάθετε τα παιδιά σας πώς να βουρτσίζουν προσεκτικά τα δόντια τους. Συζητήστε με τον οδοντίατρο την ανάγκη προληπτικών καλύψεων οπών και σχισμών (λευκές, άχρωμες ή έγχρωμες πλαστικές ουσίες οι οποίες τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών) που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα.
Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ