Skip to main content
search

Παιδοδοντία: Τι Προσφέρει στο Παιδί

Τα παιδιά αποτελούν μια ομάδα ασθενών με διαφορετικότητα στη συναισθηματική ωρίμανση συγκριτικά με τους ενήλικες. Εξαιτίας αυτού, η ειδικότητα της Παιδοδοντιατρικής έχει την ίδια αξία με την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο χώρο της Ιατρικής. Επειδή το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, η προσέγγιση του κάθε παιδιού είναι εξατομικευμένη αναλόγως τη συναισθηματική του κατάσταση και προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του.

Ο σκοπός είναι πάντα η επίτευξη μιας μακροχρόνιας και αρμονικής συνεργασίας με το παιδί, ώστε να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ασφάλειας.

Oralis Dental Center

Υγιεινή Στόματος & Δοντιών από την Παιδική Ηλικία

Παιδοδοντία - 1η Επίσκεψη
Παιδοδοντία - 1η Επίσκεψη

Παιδοδοντία: Για Ποιους Λόγους Πρέπει να πάει το Παιδί στον Παιδοδοντίατρο

Ο παιδοδοντίατρος είναι ουσιαστικά εξειδικευμένος οδοντίατρος για παιδιά, με μετεκπαίδευση τριών ετών σε προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική, ο οποίος έχει λάβει εξειδικευμένες γνώσεις για την οδοντιατρική αντιμετώπιση. Έτσι, είναι πάντα σημαντικό και ωφέλιμο να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο ώστε να προλαμβάνει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση θετικών συνηθειών για τη στοματική υγεία συμβάλλουν στο να αποφευχθεί η τερηδόνα και οι σοβαρές επιπτώσεις παθήσεων που σχετίζονται με το στόμα. Συγκεκριμένα, η τερηδόνα προκαλεί πόνο και δυσκολίες στην μάσηση και την ομιλία του παιδιού, με σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική του ανάπτυξη και την επικοινωνία με τους γύρω του. Η τερηδόνα στα παιδικά δόντια είναι δυνατό να επηρεάσει τα δόντια μόνιμα και, εάν μείνει αθεράπευτη, ίσως οδηγήσει σε διασπορά της μόλυνσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Η τερηδόνα εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και όταν το παιδί είναι μόλις ενός έτους. Πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από μικρόβια τα οποία δεν υπάρχουν στο στόμα του παιδιού όταν γεννιέται. Μεταδίδονται από κάποιον που τα έχει στο στόμα του με τη χρήση κοινών αντικειμένων, το φύσημα της τροφής για να κρυώσει και τα φιλιά. Τα μικρόβια που έχουν μεταφερθεί χρησιμοποιούν ορισμένα συστατικά των τροφών (κυρίως τη ζάχαρη), τα οποία παραμένουν στα δόντια καταστρέφοντάς τα. Μετά την μεταφορά τους στο στόμα του παιδιού, παραμένουν εκεί για όλη του τη ζωή, με αποτέλεσμα το άτομο να είναι απαραίτητο να ασκεί σωστή στοματική υγιεινή και σωστή διατροφή.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Τι Περιλαμβάνει η 1η Επίσκεψη

Στην πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, πραγματοποιείται αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού και ενημερώνονται οι γονείς για τη διάπλαση και την ανατολή των δοντιών, τη ορθή στοματική υγιεινή που πρέπει να πραγματοποιείται, καθώς και τους λόγους που δημιουργείται τερηδόνα και ουλίτιδα και την κατάλληλη πρόληψη αυτών των νόσων. 

Η πρώτη φθορίωση αρχίζει συνήθως στην ηλικία των 1.5 – 2 ετών, όπου το παιδί μπαίνει σε πρόγραμμα επανελέγχων με στόχο την πρόληψη όλων των νόσων του στόματος. Όπως είναι γνωστό, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. 

Ο γονιός φυσικά και μπορεί να συνοδεύσει το παιδί και να βρίσκεται μαζί του κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ωστόσο θα πρέπει να παραμείνουν στο ρόλο του σιωπηλού παρατηρητή, καθώς είναι αδύνατο για το παιδί να μοιράσει την προσοχή του σε δύο άτομα συγχρόνως. Καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης, το παιδί είναι σημαντικό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του παιδοδοντιάτρου. Πάντα είναι καλύτερο ο γονέας να βρίσκεται με το παιδί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε εκείνο να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και να είναι ήρεμο.

Όσον αφορά την ενημέρωση του γονέα σχετικά με τη στοματική υγεία του παιδιού τους, υπάρχει ενημέρωση για την τερηδόνα και συγκεκριμένα την αιτιολογία για την εμφάνισή της, τα κλινικά σημεία εμφάνισης, τις επιπτώσεις του παιδιού και την οικογένεια, την αντιμετώπιση, καθώς και τους τρόπους αποφυγής της εμφάνισής της. Αντίστοιχα, παρέχεται ενημέρωση για την ουλίτιδα, με αναφορά στην αιτιολογία της δημιουργίας της, τα κλινικά σημεία της εμφάνισης, καθώς και την αντιμετώπιση της.

Επίσης, γίνεται ενημέρωση για τη σχέση της γενικής υγείας και της στοματικής υγείας, το πώς μπορεί να επηρεάσει η στοματική υγεία τη γενική υγεία, πώς μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία τη στοματική υγεία, καθώς και την επίδραση φαρμάκων στη στοματική υγεία. Επίσης, δίνονται στους γονείς πληροφορίες για τα παιδικά δόντια και συγκεκριμένα για το πότε εμφανίζονται, τις ενοχλήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν, τον αριθμό δοντιών, καθώς τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν από τα μόνιμα δόντια.

Η εξέταση πραγματοποιείται με την τοποθέτηση του παιδιού στα γόνατα του γονέα και του οδοντιάτρου (τεχνική knee-to-knee), καθώς αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής για το παιδί και βοηθά τον γονέα να έχει καλή ορατότητα του στόματος του παιδιού. Όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο από 2 ετών, η εξέταση γίνεται στην οδοντιατρική καρέκλα με την παρουσία του γονέα. Η διαδικασία είναι πάντα σύντομη κι ανώδυνη.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ