Skip to main content
search

Προληπτική Οδοντιατρική: Τι Είναι

Στόχος της προληπτικής οδοντιατρικής είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών του ασθενούς, ώστε να μην εμφανιστούν νέες τερηδόνες ή νόσοι του περιοδοντίου. Ένας ακόμη βασικός σκοπός είναι η έγκαιρη διάγνωση νόσων βλεννογόνου και κατά κύριο λόγο του καρκίνου του στόματος.

Βασικό μέλημα, επίσης, είναι η έγκαιρη διάγνωση των νόσων του στόματος, ο άρτιος σχεδιασμός της αντιμετώπισής τους, καθώς και η κατάλληλη στρατηγική εφαρμογής ενός σχεδίου θεραπείας.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Προληπτική Οδοντιατρική
Προληπτική Οδοντιατρική

Ποια Είναι τα Μέσα για να Επιτευχθεί

Τα μέσα με τα οποία μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι οι τακτικές φθορίωσης, τα προληπτικά σφραγίσματα, ο έλεγχος των διατροφικών συνηθειών, καθώς και η εκμάθηση της σωστής στοματικής υγιεινής, το κατάλληλου τρόπου, δηλαδή, με τον οποίο ο ασθενής θα φροντίζει τα δόντια του.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή της οδοντιατρικής προς την εφαρμογή της προληπτικής οδοντιατρικής, μιας ελάχιστα επεμβατικής οδοντιατρικής. Η διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών του ασθενούς έχουν πρώτη προτεραιότητα, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης νόσων των δοντιών και των ούλων στο στόμα.

Με αυτόν τον τρόπο, μελλοντικά ο ασθενής θα έχει δύσκολα ανάγκη τις σοβαρές επεμβατικές εργασίες στο στόμα.

ORALIS DENTAL CENTER

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Προληπτική Οδοντιατρική: Φθορίωση

Φθορίωση είναι η διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδοντίατρος εφαρμόζει τοπικά πάνω στην επιφάνεια των δοντιών φθόριο με τη μορφή ζελέ. Το συγκεκριμένο φθόριο είναι υψηλής περιεκτικότητας και δεν προτείνεται για χρήση στο σπίτι.

Σκοπός της φθορίωσης είναι η ενίσχυση των δοντιών και η προστασία τους από την τερηδόνα. Η φθορίωση χρησιμοποιείται είτε προληπτικά, σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει τερηδόνα, είτε θεραπευτικά, σε ασθενείς που έχουν στα δόντια αρχόμενη ή προχωρημένη τερηδόνα. Η χρήση του φθορίου στη δεύτερη περίπτωση έχει στόχο να αναχαιτίσει τη δράση των μικροβίων της τερηδόνας.

Η φθορίωση συνήθως εφαρμόζεται σε ασθενείς υψηλού τερηδονικού κινδύνου, ασθενείς με υπερευαισθησία, με υφίζηση ούλων, ασθενείς με δόντια που εμφανίζουν αρχόμενη τερηδόνα, σε άτομα με ξηροστομία και σε άτομα που έχουν δυσκολία να τηρήσουν καλή στοματική υγιεινή (ΑΜΕΑ). Αναλόγως τις ανάγκες του κάθε ασθενή, η τοπική εφαρμογή του φθορίου συστήνεται συνήθως μια με δύο, ή ακόμα και περισσότερες φορές κάθε χρόνο. 

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε όλα τα Πριν & Μετά

Κάλυψη Οπών & Σχισμών

Η κάλυψη οπών και σχισμών είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος επικαλύπτει την μασητική επιφάνεια των δοντιών με ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνη. Πρόκειται για το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται και για τα λευκά σφραγίσματα.

Οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών δεν είναι λείες, αλλά παρουσιάζουν οπές και σχισμές. Αυτές συχνά γίνονται εστία μικροβίων. Όταν τα μικρόβια εγκλωβιστούν στις αύλακες των δοντιών, είναι δύσκολο να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα, καθώς οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν είναι τόσο λεπτές ώστε να φτάνουν σε αυτά τα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι τα μικρόβια να παραμένουν στα βαθύτερα σημεία της επιφάνειας των δοντιών και να “τρώνε” το δόντι. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά σταδιακά να εμφανίζεται και η τερηδόνα στα δόντια.

Η προληπτική κάλυψη των οπών και των σχισμών δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να “γεμίσει” τις αύλακες των δοντιών και να εξομαλύνει με αυτόν τον τρόπο την μασητική τους επιφάνεια. Τα μικρόβια δύσκολα παγιδεύονται στις οπές των δοντιών πλέον. Έτσι αποτρέπεται και ο τερηδονισμός του δοντιού.

Για την προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών δεν χρειάζεται να γίνει αναισθησία ή τρόχισμα του δοντιού. Ο οδοντίατρος αρχικά καθαρίζει τη μασητική επιφάνεια του δοντιού. Ακολούθως, τοποθετεί τη σύνθετη ρητίνη και έτσι καλύπτει τις αύλακες και τα βαθουλώματα στο δόντι. Η όλη διαδικασία διαρκεί μια συνεδρία. 

Η κάλυψη οπών και σχισμών εφαρμόζεται σε πίσω δόντια με βαθιές αύλακες, σε άτομα με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο, σε δόντια με αρχόμενη τερηδόνα, καθώς και σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών στους μόνιμους πρώτους γομφίους, όπως και σε παιδιά 12 ετών στους δεύτερους γομφίους. Ακόμα, εφαρμόζεται σε άτομα με ξηροστομία, καθώς και στα άτομα που δυσκολεύονται να τηρήσουν καλή στοματική υγιεινή (ΑΜΕΑ). 

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ