Πληροφορίες
Κνωσσού 4,
Περιστέρι 121 34
Ενδοδοντική Θεραπεία – Απονεύρωση Δοντιού. Κάτω από το εξωτερικό σμάλτο των δοντιών, καθώς και στο εσωτερικό της οδοντίνης, βρίσκεται μια κοιλότητα μαλακού ιστού. Η συγκεκριμένη κοιλότητα ονομάζεται οδοντικός πολφός και περιέχει τα νεύρα του δοντιού, αρτηρίες, φλέβες και λεμφικά αγγεία. Κάθε δόντι έχει τουλάχιστον ένα και έως τέσσερις ριζικούς σωλήνες. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να βρεθούν πέντε ή και έξι ριζικοί σωλήνες.
Στην περίπτωση που μολυνθεί ο πολφός, εξαιτίας κάποιας βαθιάς κοιλότητας που ενδεχομένως να οφείλεται σε τερηδόνα, είναι πιθανό να νεκρωθεί. Ο κατεστραμμένος ή νεκρός οδοντικός πολφός συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος και της κυτταρικής δραστηριότητας.
Το αποτέλεσμα είναι το δόντι να μην μπορεί να καταπραΰνει από μόνο του την πίεση που υπάρχει στο εσωτερικό του και ο ασθενής αισθάνεται πόνο στο δόντι όταν δαγκώνει κάτι με αυτό καθώς και όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα ή ροφήματα.
Στην περίπτωση που το δόντι μείνει δίχως θεραπεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε συνήθως η μοναδική λύση είναι η εξαγωγή δοντιού.
Η απονεύρωση δοντιού είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται με στόχο να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός του ριζικού σωλήνα του δοντιού. Αυτό γίνεται μέσω του καθαρισμού του πολφού και της έμφραξης του ριζικού σωλήνα. Ο ριζικός σωλήνας γεμίζεται με ένα ελαστικό υλικό που μοιάζει με καουτσούκ, προκειμένου να γίνει πρόληψη της επανεμφάνισης κάποιας μόλυνσης στο δόντι. Ακολούθως, το δόντι σφραγίζεται μόνιμα ή τοποθετείται στεφάνη για να του προσφέρει καλύτερη κάλυψη και αισθητική. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής έχει την ευκαιρία να διατηρήσει τα δόντια του μέσα στο στόμα του για πολλά χρόνια.
Όταν ο οδοντίατρος εξετάσει τα δόντια και εφόσον προτείνει ενδοδοντική θεραπεία, τότε η θεραπεία αυτή γίνεται από κάποιον ενδοδοντολόγο. Ο ενδοδοντολόγος είναι οδοντίατρος που έχει τρία χρόνια επιπλέον εξειδίκευση πάνω στις τεχνικές και τις διαδικασίες της απονεύρωσης δοντιού. Εκτός από τη θεραπεία των συνηθισμένων περιπτώσεων, ο ενδοδοντολόγος εξειδικεύεται στο να διεξάγει περίπλοκες διαδικασίες χειρουργικών επεμβάσεων. Η εξειδίκευση αυτή και η εμπειρία του ενδοδοντολόγου είναι πολύτιμες όταν υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας. Η ταχύτητα και η ακρίβεια στη θεραπεία είναι πολύ σημαντικές σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αρχικά, σε ένα εξειδικευμένο οδοντιατρείο, η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται σε μια μόλις συνεδρία και έχει διάρκεια από μισή έως δύο ώρες, αναλόγως πάντα τη δυσκολία και την έκταση της φλεγμονής. Η ενδοδοντική θεραπεία είναι ανώδυνη.
Ξεκινώντας, η διαδικασία απονεύρωσης δοντιού πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ώστε να μουδιάσει η περιοχή. Έπειτα, τοποθετείται μια ελαστική μεμβράνη γύρω από το δόντι προκειμένου αυτό να απομονωθεί και το δόντι μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η τερηδόνα, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο βρίσκονται και όλοι οι ριζικοί σωλήνες. Τοποθετούνται συγκεκριμένα φάρμακα μέσα στους ριζικούς σωλήνες τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια.
Αφού γίνει η απολύμανση όλως των ριζικών σωλήνων, πραγματοποιείται από τον ενδοδοντολόγο το γέμισμα των ριζικών σωλήνων με το κατάλληλο υλικό (γουταπέρκα). Αφού ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί το μόνιμο σφράγισμα.
Στην περίπτωση που απουσιάζει μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας, τοποθετείται ένας μεταλλικός άξονας πάνω από το ριζικό σωλήνα ώστε να ενισχυθεί το δόντι κι έπειτα η περιοχή σφραγίζεται μόνιμα. Ακόμα, τοποθετείται συνήθως και μια πορσελάνινη στεφάνη ώστε να ενισχυθεί η δομή του δοντιού και να βελτιωθεί η εμφάνισή του. Το 99% των απονευρώσεων πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία, με την προϋπόθεση ότι ο ενδοδοντολόγος είναι εξειδικευμένος και έμπειρος.
Η φλεγμονή των ιστών είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια ελάχιστη δυσφορία για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Φυσικά, στις περιπτώσεις με μεγάλα αποστήματα, πραγματοποιείται επαναληπτική εξέταση για την παρακολούθηση επούλωσης των ιστών. Για τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να προσέχει να μην δαγκώνει και να μην τρώει με τα δόντια της περιοχής που θεραπεύτηκε.
Όπως προαναφέρθηκε, με την ολοκλήρωση της απονεύρωσης δοντιού τοποθετείται ένα μικρό σφράγισμα. Το δόντι αντλεί θρεπτικά στοιχεία από τους γειτονικούς ιστούς, αλλά είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί με μόνιμο τρόπο. Ο τύπος της μόνιμης αποκατάστασης που επιλέγεται ανά περίπτωση εξαρτάται από την τοποθεσία και την κατάσταση του δοντιού. Η μόνιμη αποκατάσταση πρέπει να γίνει μέσα σε ένα διάστημα 10-15 ημερών από την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας.
Εφόσον η απονεύρωση δοντιού έχει πραγματοποιηθεί με άρτιο τρόπο, το δόντι είναι δυνατό να παραμείνει ακέραιο και λειτουργικό για όλη τη ζωή του ασθενούς, προσφέροντας έτσι μόνιμη και οριστική λύση. Η σωστή και καθημερινή φροντίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της όλης διαδικασίας καθώς και στη διάρκεια των αποτελεσμάτων.