Skip to main content
search

Πότε συνίσταται η εξαγωγή φρονιμίτη;

Σε κάθε περίπτωση αν ένα δόντι μπορεί να σωθεί με οδοντιατρικές θεραπείες, θα πρέπει να διατηρείται στον οδοντικό φραγμό. Ωστόσο, ἡ εξαγωγή φρονιμίτη είναι – τις περισσότερες φορές – η προτεινόμενη θεραπεία μόλις εμφανιστούν προβλήματα. Η Επιστημονική Κοινότητα συστήνει την προληπτική εξαγωγή φρονιμίτη αμέσως μόλις ανατείλει, ώστε να μην προλάβει να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Η αφαίρεση φρονιμίτη αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων στις ηλικίες μεταξύ 20 – 40 ετών. Είναι γεγονός ότι οι φρονιμίτες είναι πιο επιρρεπείς στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στοματικής υγείας από ότι τα υπόλοιπα δόντια. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν τον ίδιο τον φρονιμίτη, τα ούλα, το οστό της γνάθου, αλλά και τα παρακείμενα δόντια.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά από μια εξαγωγή φρονιμίτη;

Oι πιθανές επιπλοκές τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά από μια επέμβαση εξαγωγής φρονιμίτη, δεν διαφέρουν από αυτές που αναμένονται γενικά μετά από οποιαδήποτε εξαγωγή. Ορισμένες όμως επιπλοκές, τείνουν να εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα όταν η εξαγωγή αφορά φρονιμίτες, με πιο “επικίνδυνους” εκείνους της κάτω γνάθου. Οι επιπλοκές αυτές ενδέχεται να είναι:

Υπαισθησία λόγω βλάβης του φατνιακού ή γλωσσικού νεύρου: Τα δύο αυτά νεύρα περνούν πολύ κοντά από τις ρίζες του φρονιμίτη και μπορεί να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της εξαγωγής. Ο τραυματισμός των νεύρων μπορεί να προκαλέσει παροδικό μούδιασμα στη γλώσσα και το πηγούνι, αλλοίωση της γεύσης κ.α.

Προβλήματα στο ιγμόρειο. Αφορά τους φρονιμίτες της άνω γνάθου των οποίων οι ρίζες, μερικές φορές, εκτείνονται μέσα στην κοιλότητα του ιγμορείου. Με την εξαγωγή τους μπορεί λοιπόν να δημιουργηθεί ένα άνοιγμα που επιτρέπει την επικοινωνία του στόματος με το ιγμόρειο. Συνεπώς, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης ή άλλων επιπλοκών, και απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση για να κλείσει το άνοιγμα αυτό.

Βλάβη σε παρακείμενα (διπλανά) δόντια: Λόγω της δύσκολης πρόσβασης στο πίσω μέρος του στόματος κατά την εξαγωγή φρονιμίτη, παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων από λάθος χειρισμό των εργαλείων μέσα στο στόμα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε άλλα υγιή δόντια.

Επιπλοκές εξαγωγής φρονιμίτη κάτω γνάθου 

Ξηρό φατνίο: Οφείλεται σε αδυναμία επούλωσης του τραύματος λόγω μη σχηματισμού ή απομάκρυνσης του θρόμβου αίματος από το φατνίο, δηλαδή την περιοχή μέσα στο κόκαλο όπου βρίσκονταν οι ρίζες του δοντιού. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο 2 με 3 ημέρες μετά την εξαγωγή. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης  της συγκεκριμένης μετεγχειρητικής επιπλοκής αφορά τις εξαγωγές φρονιμίτη στην κάτω γνάθο.

Κάταγμα κάτω γνάθου: Ο φρονιμίτης βρίσκεται στο σημείο της γνάθου με το μικρότερο πάχος. Η άσκηση πίεσης κατά την εξαγωγή σε συνδυασμό με την επιπλέον αφαίρεση οστού από την περιοχή για τον απεγκλωβισμό του φρονιμίτη μπορεί να προκαλέσει κάταγμα της γνάθου. Η επιπλοκή αυτή είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με μειωμένη πυκνότητα οστικής μάζας.

Η ηλικία έχει σημασία στην εξαγωγή φρονιμίτη;

Σημαντικό ρόλο στην συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών σε εξαγωγές φρονιμίτη διαδραματίζει και η ηλικία του ασθενούς. Ο ασθενής σε μεγαλύτερη ηλικία παρουσιάζει σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής. Συστήνεται λοιπόν η αφαίρεση φρονιμίτων το συντομότερο δυνατόν, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τον Οδοντίατρο.

Πως μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκής από φρονιμίτη;

Η σωστή αφαίρεση του φρονιμίτη είναι πάρα πολύ σημαντική! Η πιθανότητα να συμβεί κάποια από αυτές τις επιπλοκές μειώνεται σημαντικά όταν η επέμβαση εκτελείται από έμπειρο Οδοντίατρο, καθώς εκείνος έχει την απαραίτητη εξειδίκευση ώστε να προλάβει τις παραπάνω επιπλοκές αλλά κυρίως έχει την εμπειρία να τις αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο εάν και εφόσον συμβούν. Τέλος, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός μετά την εξαγωγή φρονιμίτη ώστε να μειώσετε όσο το περισσότερο δυνατόν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ